56. ФЕСТИВАЛ ПРВА ХАРМОНИКА

56. ФЕСТИВАЛ ПРВА ХАРМОНИКА

У петак и суботу, 10. и 11. августа одржано је финално такмичење 56. Међународног фестивала „Прва хармоника Србије – Сокобања 2018“. У конгресној сали хотела „Моравица“ жири у саставу: Владимир Пановић, Јовица Радосављевић, Слободан Продановић, Александар Ковачевић и Војкан Никодијевић преслушавао је и оцењивао такмичаре, и то 10. августа млађе категорије: петлиће, пионире, старије пионире и млађе јуниоре, а 11. августа  јуниоре, сениоре, дует такмичара до 15 година и дует такмичара преко 15 година.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ
55. ФЕСТИВАЛ ПРВА ХАРМОНИКА

55. ФЕСТИВАЛ ПРВА ХАРМОНИКА

У суботу и недељу, 19. и 20. августа одржан је такмичарски део МФ „Прва хармоника – Сокобања 2017“. У сали биоскопа „Моравица“ жири у саставу: Горан Јекнић, Радован Марић, Драгиша Милановић, Александар Ковачевић и Војкан Никодијевић преслушавао је такмичаре, и то 19. августа млађе категорије: петлиће, пионире, старије пионире и млађе јуниоре, а 20. августа старије категорије: јуниоре, сениоре и гранд сениоре.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Развој фестивала кроз историју

Пре 55 година одржан је фестивал ''Прва хармоника Сокобање'', у сали хотела ‘’Турист’’, а победио је мештанин Ранђел Живановић. Фестивал се од самог почетка одржавао као културно – забавна манифестација такмичарског карактера. Почео је врло скромно, а назив фестивала се више пута мењао, углавном онако како је растао, и како је расло интересовање за њега. 1962. године то је била ''Прва хармоника Сокобање'', ''Прва хармоника Србије'' 1963. и 1964. године, а од 1965. године назив фестивала постаје ''Прва хармоника Југославије'', и под тим називом траје колико и држава у његовом називу, до 1992. Данас је то Међународни фестивал "Прва хармоника Сокобања". Организатори су били Туристичка организација, Центар за културу Сокобања, "Лептерија", СО Сокобања, а данас ОТК Сокобања.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Хармоника - одломак из монографије

Све је почело у конаку ''Парк'' (пре 45 година). У "Парку" су у зависности од професије, столове заузимали културњаци, занатлије... Тако је једне вечери, док је на хармоници свирао Томислав Марјановић-Толе из Сесалца, седело друштво и пило грејану ракију. За тим столом су били Ненад Динчић, директор позоришта, професор Слободан Паунковић, Стеван Јовић из Туристичког друштва, Ерих Декен, сценограф Народног позоришта у Београду, Ранђел Миливојевић, организатор такмичења "Сусрет села", Војислав Стојановић, академски сликар и Стојадин Стојковић-Диско, секретар у основној школи.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ
52. ФЕСТИВАЛ ПРВА ХАРМОНИКА

52. ФЕСТИВАЛ ПРВА ХАРМОНИКА

Први пут након више од пола века постојања, финале Међународног фестивала „Прва хармоника Сокобања“ трајало је три дана. Чувени балкански фестивал хармонике одржао се у центру Сокобање, на главном тргу, испред Милошевог конака од 15. до 17. августа. За престижну титулу Прва хармоника Сокобања, такмичари су се стручним жиријем надметали у шест категорија у конгресној Сали хотела „Моравица“ у суботу 16. и недељу 17. августа од 10:00 сати.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ
53. ФЕСТИВАЛ ПРВА ХАРМОНИКА

53. ФЕСТИВАЛ ПРВА ХАРМОНИКА

Милош Теофиловић из Врчина апсолутни је победик 53. по реду највећег фестивала хармонике на Балкану ПРВА ХАРМOНИКА СОКОБАЊА 2015. Финале Фестивала одржано је у Сокобањи на градском тргу од 14. – 16. августа. Многобројни посетиоци могли су да прате наступе хармоникаша, али и наступе популарних певача и бендова.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ
54. ФЕСТИВАЛ ПРВА ХАРМОНИКА

54. ФЕСТИВАЛ ПРВА ХАРМОНИКА

У суботу и недељу, 13. и 14. августа одржан је је такмичарски део финала Међународног фестивала „ Прва хармоника – Сокобања 2016“. У конгресној Сали хотела „Моравица“ жири је преслушавао такмичаре и то 13. августа млађе категорије: пионире, старије пионире и младје јуниоре, а 14. августа старије категорије: јуниоре, сениоре и дует изнад 15 година старости. Ревијални део је одржан 12, 13, и 14. августа на централном градском тргу од 20:00 часова.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ЗЕЛЕНО СРЦЕ СРБИЈЕ
ТУРИС.ОРГ.СОКО.
АКВА ПАРК ПОДИНА
СОКОБАЊАЊЕ
ОПШТИНА СОКОБАЊА

  • Туристичка организација Сокобања
  • office@tosokobanja.rs
  • +381 18 833 988
  • +381 18 830 271
  • Трг Ослобођења 2