57. Фестивал Прва хармоника Србије -Сокобања 2019.

57. Фестивал Прва хармоника Србије -Сокобања 2019.

У петак и суботу, 09. и 10. августа одржано је финално такмичење 57. Међународног фестивала „Прва хармоника Србије – Сокобања 2019“. У конгресној сали хотела „Моравица“ жири у саставу: Милош – Миша Мијатовић, Синиша Вићентијевић и Иван Најдић преслушавао је и оцењивао такмичаре, и то 09. августа млађе категорије: петлиће, пионире, старије пионире и млађе јуниоре, а 10. августа јуниоре, сениоре и дует такмичара до 15 година. Ревијални део је одржан 09. и 10. августа на Централном градском тргу од 20:00 часова. Фестивал је свечано отворио такмичар из категорије петлића Давид Чолић, подизањем заставе Фестивала, а након тога проглашени су победници у млађим категоријама, који су се након тога представили публици свирајући по једну нумеру по свом избору. Након наступа првопласираних такмичара концерт је одржао Дејан Петровић са својим оркестром „Big Band“. Друге финалне вечери наступили су такмичари из категорије јуниора, сениора и дуета након чега су проглашени победници и додељене награде и признања. Свеукупни победник 57. Међународног фестивала „Прва хармоника Србије - Сокобања 2019“ је Борис Милић из Грделице, који је освојио главну награду – хармонику марке Diwall. Након уручења главне награде и наступа свеукупног победника, концерт је одржао легендарни певач Мирослав Илић пред више хиљада посетилаца.

Списак награђених по категоријама:
У категорији ПЕТЛИЋИ:
1. место – Јован Станојевић, Беч,
2. место – Давид Чолић, Шабац,
3. место - Лазар Чутовић, Горњи Милановац.
У категорији ПИОНИРИ:
1. место – Милан Пајић, Жабари,
2. место – Никола Симић, Параћин,
3. место – Милош Балчин, Земун.
У категорији СТАРИЈИ ПИОНИРИ:
1. место – Лазар Станојевић, Падинска Скела,
2. место – Ђорђе Кристивојевић, Седларе,
3. место – Андрија Живановић, Јевремовац.
У категорији МЛАЂИ ЈУНИОРИ:
1. место – Јован Пајовић, Чачак,
2. место – Дејан Савић, Беч,
3. место – Жељко Јевремовић, Драгошевац.
У категорији ЈУНИОРИ:
1. место – Немања Ђаковић, Брчко, Република Српска
2. место – Никола Станојевић, Грделица,
3. место - Димитрије Цветковић, Младеновац.
У категорији СЕНИОРИ:
1. место – Борис Милић, Грделица,
2. место – Петар Марковић, Пуковац,
3. место – Ранко Стојменовић, Брчко.
У категорији ДУЕТ ДО 15 ГОДИНА

1. место – Филип Цветковић из Лесковца и Андрија Младеновић из Сурдулице.

 

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ
56. ФЕСТИВАЛ ПРВА ХАРМОНИКА

56. ФЕСТИВАЛ ПРВА ХАРМОНИКА

У петак и суботу, 10. и 11. августа одржано је финално такмичење 56. Међународног фестивала „Прва хармоника Србије – Сокобања 2018“. У конгресној сали хотела „Моравица“ жири у саставу: Владимир Пановић, Јовица Радосављевић, Слободан Продановић, Александар Ковачевић и Војкан Никодијевић преслушавао је и оцењивао такмичаре, и то 10. августа млађе категорије: петлиће, пионире, старије пионире и млађе јуниоре, а 11. августа  јуниоре, сениоре, дует такмичара до 15 година и дует такмичара преко 15 година.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ
55. ФЕСТИВАЛ ПРВА ХАРМОНИКА

55. ФЕСТИВАЛ ПРВА ХАРМОНИКА

У суботу и недељу, 19. и 20. августа одржан је такмичарски део МФ „Прва хармоника – Сокобања 2017“. У сали биоскопа „Моравица“ жири у саставу: Горан Јекнић, Радован Марић, Драгиша Милановић, Александар Ковачевић и Војкан Никодијевић преслушавао је такмичаре, и то 19. августа млађе категорије: петлиће, пионире, старије пионире и млађе јуниоре, а 20. августа старије категорије: јуниоре, сениоре и гранд сениоре.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Развој фестивала кроз историју

Пре 55 година одржан је фестивал ''Прва хармоника Сокобање'', у сали хотела ‘’Турист’’, а победио је мештанин Ранђел Живановић. Фестивал се од самог почетка одржавао као културно – забавна манифестација такмичарског карактера. Почео је врло скромно, а назив фестивала се више пута мењао, углавном онако како је растао, и како је расло интересовање за њега. 1962. године то је била ''Прва хармоника Сокобање'', ''Прва хармоника Србије'' 1963. и 1964. године, а од 1965. године назив фестивала постаје ''Прва хармоника Југославије'', и под тим називом траје колико и држава у његовом називу, до 1992. Данас је то Међународни фестивал "Прва хармоника Сокобања". Организатори су били Туристичка организација, Центар за културу Сокобања, "Лептерија", СО Сокобања, а данас ОТК Сокобања.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Хармоника - одломак из монографије

Све је почело у конаку ''Парк'' (пре 45 година). У "Парку" су у зависности од професије, столове заузимали културњаци, занатлије... Тако је једне вечери, док је на хармоници свирао Томислав Марјановић-Толе из Сесалца, седело друштво и пило грејану ракију. За тим столом су били Ненад Динчић, директор позоришта, професор Слободан Паунковић, Стеван Јовић из Туристичког друштва, Ерих Декен, сценограф Народног позоришта у Београду, Ранђел Миливојевић, организатор такмичења "Сусрет села", Војислав Стојановић, академски сликар и Стојадин Стојковић-Диско, секретар у основној школи.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ
52. ФЕСТИВАЛ ПРВА ХАРМОНИКА

52. ФЕСТИВАЛ ПРВА ХАРМОНИКА

Први пут након више од пола века постојања, финале Међународног фестивала „Прва хармоника Сокобања“ трајало је три дана. Чувени балкански фестивал хармонике одржао се у центру Сокобање, на главном тргу, испред Милошевог конака од 15. до 17. августа. За престижну титулу Прва хармоника Сокобања, такмичари су се стручним жиријем надметали у шест категорија у конгресној Сали хотела „Моравица“ у суботу 16. и недељу 17. августа од 10:00 сати.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ
53. ФЕСТИВАЛ ПРВА ХАРМОНИКА

53. ФЕСТИВАЛ ПРВА ХАРМОНИКА

Милош Теофиловић из Врчина апсолутни је победик 53. по реду највећег фестивала хармонике на Балкану ПРВА ХАРМOНИКА СОКОБАЊА 2015. Финале Фестивала одржано је у Сокобањи на градском тргу од 14. – 16. августа. Многобројни посетиоци могли су да прате наступе хармоникаша, али и наступе популарних певача и бендова.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ
54. ФЕСТИВАЛ ПРВА ХАРМОНИКА

54. ФЕСТИВАЛ ПРВА ХАРМОНИКА

У суботу и недељу, 13. и 14. августа одржан је је такмичарски део финала Међународног фестивала „ Прва хармоника – Сокобања 2016“. У конгресној Сали хотела „Моравица“ жири је преслушавао такмичаре и то 13. августа млађе категорије: пионире, старије пионире и младје јуниоре, а 14. августа старије категорије: јуниоре, сениоре и дует изнад 15 година старости. Ревијални део је одржан 12, 13, и 14. августа на централном градском тргу од 20:00 часова.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ЗЕЛЕНО СРЦЕ СРБИЈЕ
ТУРИС.ОРГ.СОКО.
АКВА ПАРК ПОДИНА
ОПШТИНА СОКОБАЊА
КЦ СОКОБАЊА

  • Културни центар Сокобања
  • prvaharmonika@kcsokobanja.rs
  • +381 66 83 11 827
  • +381 66 83 11 825
  • Војислава Илића 2