60. ФИНАЛЕ ПРВЕ ХАРМОНИКЕ СРБИЈЕ

60. ФИНАЛЕ ПРВЕ ХАРМОНИКЕ СРБИЈЕ

Финале 60. Међународног фестивала „Прва хармоника Србије – Сокобања 2023“ одржано је од 08. до 10. августа у Сокобањи. Првог дана одржано је Свечано отварање фестивала на Летњој позорници „Врело“, где су наступили претходни победници фестивала: Лазар Станојевић из Београда – Прва хармоника Србије 2022 , Милена Минић из Ореовице – Прва хармоника Србије 2021, и Борис Милић из Грделице – Прва хармоника Србије 2019, у пратњи оркестра Александра Станојевића а након тога, концерт је одржао Никола Роквић. Такмичарски део фестивала одржан је 09. и 10. августа у биоскопу „Моравица“. У сали биоскопа „Моравица“ жири у саставу: Војин Васовић, Зоран Ђорђевић Сандуче, Новица Николић Патало, Слободан Продановић и Војкан Никодијевић преслушавао је и оцењивао такмичаре, и то 09. августа млађе категорије: петлиће, пионире, старије пионире, млађе јуниоре и дует такмичара испод 15 година, а 10. августа  јуниоре, сениоре и дует такмичара преко 15 година. Ревијални део одржан је у вечерњим сатима 09. и 10. августа у МФК „Летња позорница „Врело“.  09. августа проглашени су победници у млађим категоријама, који су се представили публици свирајући по једну нумеру по свом избору. Након проглашења победника и наступа првопласираних такмичара концерт је одржала Јелена Томашевић. 10. августа проглашени су победници и додељене награде и признања такмичарима у старијим категоријама. Свеукупни победник 60. Међународног фестивала „Прва хармоника Србије – Сокобања 2023“ је Немања Радосављевић из Куршумлије, који је освојио главну награду – хармонику дугметару марке Diwall. Победници у осталим категоријама такође су добили вредне награде у виду каишева за хармонике који су обезбедили Сарачка радња „Лазић“ и Туристичка организација Сокобања. У ревијалном делу завршне вечери наступила је фолк дива Лепа Брена. Телевизијски пренос финалне вечери „Прве хармонике Србије, Сокобања 2023.“ обезбедио је Јавни медијски сервис Србије РТС, тако да су гледаоци могли да прате завршно вече фестивала на првом програму РТС-а у одложеном термину.

Списак награђених по категоријама:

У категорији ПЕТЛИЋИ:

1.   место – Михаило Јаковљевић-Југовић, Јевремовац,Шабац

2.   место – Лазар Николић, Товаришево, Бачка Паланка

3.   место – Лазар Глишић, Јагодина.

У категорији ПИОНИРИ:

1.   место – Јаков Јовановић, Бошњане

2.   место – Константин Срданов, Панчево

3.   место – Кристијан Недељков, Беч.

У категорији СТАРИЈИ ПИОНИРИ:

1.   место – Јован Самуел Станојевић, Беч

2.   место – Лука Бујдо, Опатија

3.   место – Давид Чолић, Шабац

У категорији МЛАЂИ ЈУНИОРИ:

1.   место – Лука Милојковић, Ниш

2.   место – Милош Јовановић, Нови Београд

3.   место – Милош Балчин, Угриновци.

У категорији ЈУНИОРИ:

1.   место – Андрија Младеновић, Сурдулица

2.   место – Стеван Нешовић, Горњи Милановац

3.   место – Славица Чобић, Бијељина.

У категорији ДУЕТ ДО 15 ГОДИНА

1.   место – Давид и Алекса Чолић, Шабац

2.   место – Игњат Момчиловић, Прокупље и Вук Костадиновић, Владичин Хан

3.   место –Никола Поповић, Београд и Михаило Бранковић, Београд.

У категорији ДУЕТ ПРЕКО 15 ГОДИНА

1.   место – Милош Јовановић, Нови Београд и Михајло Јанојлић, Смедерево

2.   место – Никола Станковић, Власотинце и Марко Обрадовић, Ћуприја

3.   место –Стефан и Лука Срданов, Панчево.

У категорији СЕНИОРИ:

1.   место – Немања Радосављевић, Куршумлија

2.   место – Јосип Кнежевић, Зеница

3.   место – Петар Братић, Каћ, Нови Сад.

Титулу Свеукупног победника фестивала односно Прве хармонике Србије, Сокобања 2023. освојио је Немања Радосављевић из Куршумлије који се такмичио у категорији сениора. Диплому, пехар и хармонику марке Дивал, победнику је уручио председник општине Сокобања др Миодраг Николић.

Оценске листе млађе категорије можете преузети овде
Оценске листе старије категорије можете преузети овде

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ
Важна информација за такмичаре 60. Међународног фестивала „Прва хармоника Србије, Сокобања 2023“

Важна информација за такмичаре 60. Међународног фестивала „Прва хармоника Србије, Сокобања 2023“

Важна информација за такмичаре 60. Међународног фестивала „Прва хармоника Србије, Сокобања 2023“
Такмичарски део Фестивала одржава се 09. и 10. августа у сали биоскопа „Моравица“.

Почетак такмичења оба дана је од 09:00 сати. Пријаве такмичара могуће су од 07:30 до 09:00 сати, на дан такмичења. Након овог времена пријављивање неће бити могуће.

У среду, 09.08.2023. године такмиче се хармоникаши у следећим категоријама:

ПЕТЛИЋИ,
ПИОНИРИ,
СТАРИЈИ ПИОНИРИ,
МЛАЂИ ЈУНИОРИ,
ДУЕТИ МЛАЂИ ОД 15 ГОДИНА.
Додела признања и наступ награђених такмичара је од 20:00 сати на Великој сцени Летње позорнице „Врело“. Такмичари су дужни да буду на сцени од 19:00 сати исте вечери.

У четвртак, 10.08.2023. године такмиче се хармоникаши у следећим категоријама:

ЈУНИОРИ,
СЕНИОРИ,
ДУЕТИ СТАРИЈИ ОД 15 ГОДИНА.
Додела признања и наступ награђених такмичара је од 20:00 сати на Великој сцени Летње позорнице „Врело“. Такмичари су дужни да буду на сцени од 19:00 сати исте вечери. 

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ
ФИНАЛЕ 60. МЕЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА „ПРВА ХАРМОНИКА СРБИЈЕ – СОКОБАЊА 2023“

ФИНАЛЕ 60. МЕЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА „ПРВА ХАРМОНИКА СРБИЈЕ – СОКОБАЊА 2023“

Најпознатија сокобањска манифестација, 60. Међународни Фестивал „Прва хармоника Србије, Сокобања 2023, одржава се од 08 – 10. августа. Прва хармоника, манифестација која је за 60 година свог постојања изнедрила велики број познатих музичара, музиколога, шефова оркестара, виртуоза на хармоници, трајаће ове године три дана и састојаће се из два дела, такмичарског и ревијалног. Финале такмичарског дела, у коме ће учествовати преко 90 такмичара, у осам категорија из Србије и иностранства одржаће се у биоскопу „Моравица“, 09. и 10. августа од 09:00 сати. У среду, 09. августа, у биоскопу „Моравица“, одржаће се преслушавање млађих категорија: петлића, пионира, старијих пионира, млађих јуниора и дуета испод 15 година. У четвртак, 10. августа, одржаће се преслушавање старијих категорија: јуниора, сениора и дуета изнад 15 година. Ревијални део програма, све три вечери одржаће се на Великој сцени Летње позорнице „Врело“.

 

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ЛЕТЊЕ ПОЗОРНИЦЕ „ВРЕЛО“:

 

Уторак 08. август, од 20:00 сати: Свечано отварање фестивала; Наступи предходних победника фестивала: Лазар Станојевић из Београда – Прва хармоника Србије 2022 , Милена Минић из Ореовице – Прва хармоника Србије 2021, и Борис Милић из Грделице – Прва хармоника Србије 2019, у пратњи оркестра Александра Станојевића. Након наступа првака, на Великој сцени Летње позорнице „Врело“ од 21:00 сат концерт ће одржати звезда домаће естраде Никола Роквић.

Среда 09. август од 20:00 сати: Наступ такмичара и проглашење победника млађих категорија хармоникаша у категоријама: петлића, пионира, старијих пионира, млађих јуниора и дуета испод 15 година. У ревијалном делу наступиће Јелена Томашевић.

Велико финале – четвртак 10. август од 20:00 сати: Наступ такмичара и проглашење победника старијих категорија: јуниори, дует изнад 15 година, и сениори у пратњи оркестра Синише Вићентијевића. У ревијалном делу наступиће фолк звезда Лепа Брена. На крају вечери следи проглашење свеукупног победника фестивала за 2023. годину. Директан телевизијски пренос финалне вечери фестивала хармонике у Сокобањи, гледаоци широм Србије, моћи ће да прате кроз програм Радио телевизије Србије.

Цена улазнице за прве две вечери је по 300,00 динара, а треће вечери 500,00 динара, док је комплет улазница за све три вечери је 900,00 динара. Улазнице у претпродаји могу се обезбедити у Туристичко информативном центру, Туристичке организације Сокобања, а на дан фестивала у објекту Летње позорнице „Врело“. Број улазница је ограничен.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ
ОБАВЕЗНА КОМПОЗИЦИЈА ЗА ТАКМИЧАРЕ ИЗ КАТЕГОРИЈЕ СЕНИОРА У ФИНАЛУ ФЕСТИВАЛА

ОБАВЕЗНА КОМПОЗИЦИЈА ЗА ТАКМИЧАРЕ ИЗ КАТЕГОРИЈЕ СЕНИОРА У ФИНАЛУ ФЕСТИВАЛА

Влашка игра Јовице Петковића - обавезна композиција за такмичаре који се такмиче у категорији сениора 60. Међународног фестивала „Прва хармоника Србије“, Сокобања 2023. У складу са тачком 7., Став 7. Члана 13. Пропозиција Међународног фестивала „Прва хармоника Србије“, Сокобања 2023, стручни жири Фестивала донео је одлуку да обавезна композиција, коју су дужни да припреме и изведу такмичари из категорије сениора буде „Влашка игра Јовице Петковића“. Ноте за ову композицију могу се преузети испод текста.
 

Влашка игра Јовице Петковића

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ЗЕЛЕНО СРЦЕ СРБИЈЕ
ТУРИС.ОРГ.СОКО.
АКВА ПАРК ПОДИНА
СОКОБАЊАЊЕ
ОПШТИНА СОКОБАЊА

  • Туристичка организација Сокобања
  • office@tosokobanja.rs
  • +381 18 833 988
  • +381 18 830 271
  • Трг Ослобођења 2