Oдржано финале 59. Међународног фестивала „Прва хармоника Србије – Сокобања 2022“

Oдржано финале 59. Међународног фестивала „Прва хармоника Србије – Сокобања 2022“

Финале 59. Међународног фестивала „Прва хармоника Србије – Сокобања 2022“ одржано је од 10. до 12. августа у Сокобањи. Овогодишњи фестивал подржало је Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, које је одобрило субвенције у износу од 1.000.000,00 динара за унапређење програма фестивала и промотивну кампању. Захваљујући субвенцијама програм ревијалног дела фестивала је значајно унапређен, фестивал је трајао три дана и наступио је велики број извођача. Свечано отварање фестивала одржано је 10. августа на летњој позорници "Врело", када су наступили победници из претходних година, и то: Александар Живановић, Милан Милићевић, Милош Теофиловић и Владимир Марковић. Након наступа четири Прве хармонике Србије, пред препуним гледалиштем, концерт је одржала Драгана Мирковић.

Такмичарски део фестивала одржан је 11. и 12. августа у хотелу „Моравица“. У конгресној сали хотела „Моравица“ жири у саставу: Никола Рацков, Зоран Ђорђевић, Новица Николић Патало, Слободан Продановић и Војкан Никодијевић преслушавао је и оцењивао такмичаре, и то 11. августа млађе категорије: петлиће, пионире, старије пионире, млађе јуниоре и дует такмичара до 15 година, а 12. августа јуниоре, сениоре и дует такмичара преко 15 година. Ревијални део одржан је у вечерњим сатима 11. и 12. августа на Летњој позорници „Врело“. 11. августа проглашени су победници у млађим категоријама, који су се представили публици изводећи по једну нумеру по свом избору, а у паузама су наступили Ана Бекута, Радиша Урошевић, Биљана Петковић и Милена Јанковић. Прво финално вече својим наступом отворила је прошлогодишња победница Милена Минић из Ореовице код Пожаревца. 12. августа проглашени су победници и додељене награде и признања такмичарима у старијим категоријама. Свеукупни победник 59. Међународног фестивала „Прва хармоника Србије - Сокобања 2022.“ је Лазар Станојевић из Београда, који је освојио главну награду – хармонику дугметару марке Diwall, а свечано проглашење протекло је уз спектакуларни ватромет. Победници у осталим категоријама такође су добили вредне награде у виду каишева за хармонике који су обезбедили Сарачка радња „Лазић“ и Туристичка организација Сокобања. У ревијалном делу финалне вечери, најлепше хитове народне музике са топ листа од шездесетих до данас извели су Стефан Петрушић, Бане Шевић, Весна Димић, Марина Станкић и Данило Живковић, у пратњи оркестра Синише Вићентијевића. Директан телевизијски пренос финалне вечери „Прве хармонике Србије, Сокобања 2022.“ обезбедио је Јавни медијски сервис Србије РТС, тако да су гледаоци могли да прате завршно вече фестивала на другом програму РТС-а.

Списак награђених по категоријама:
У категорији ПЕТЛИЋИ:

 1. место – Вук Костадиновић, Владичин Хан
 2. место – Константин Срданов, Панчево
 3. место - Филип Милутиновић, Лазаревац.

У категорији ПИОНИРИ:

 1. место – Јован Самуел Станојевић, Беч
 2. место – Василије Благојевић, Бијељина
 3. место – Лазар Чутовић, Горњи Милановац

У категорији СТАРИЈИ ПИОНИРИ:

 1. место – Радиша Благојевић, Бијељина
 2. место – Милош Балчин, Угриновци
 3. место – Михајло Станковић, Панчево

У категорији МЛАЂИ ЈУНИОРИ:

 1. место – Славица Чобић, Бијељина
 2. место – Андрија Младеновић, Загужање, Сурдулица
 3. место – Зоран Марковић, Крупањ.

У категорији ЈУНИОРИ:

 1. место - Лазар Станојевић, Београд
 2. место – Стеван Нешовић, Горњи Милановац
 3. место – .Ивана Петаковић, Батајница, Београд.

У категорији ДУЕТ ДО 15 ГОДИНА

1. место – Михајло Јанојлић, Смедерево и Милош Јовановић, Београд
2. место – Филип Милутиновић и Стефан Милутиновић, Лазаревац .

У категорији ДУЕТ ПРЕКО 15 ГОДИНА

 1. место – Ивана Петаковић, Батајница и Лазар Станојевић, Падинска Скела.

У категорији СЕНИОРИ:

 1. место – Јован Пајовић, Слатина, Чачак
 2. место – Немања Радосављевић, Куршумлија
 3. место – Жељко Јевремовић, Драгошевац, Јагодина.

Титулу Свеукупног победника фестивала односно Прве хармонике Србије, Сокобања 2022. освојио је Лазар Станојевић из Падинске скеле, Београд који се такмичио у категорији јуниора. Диплому, пехар и хармонику марке Дивал, победнику је уручио председник општине Сокобања др Миодраг Николић.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све неопходне информације (означене звездицом *). ХТМЛ код није дозвољен.

ЗЕЛЕНО СРЦЕ СРБИЈЕ
ТУРИС.ОРГ.СОКО.
АКВА ПАРК ПОДИНА
СОКОБАЊАЊЕ
ОПШТИНА СОКОБАЊА

 • Туристичка организација Сокобања
 • office@tosokobanja.rs
 • +381 18 833 988
 • +381 18 830 271
 • Трг Ослобођења 2